Lisää lukemisen iloa luokkaan!

Miten innostaa ja motivoida oppilaita lukemaan enemmän? Miten työstää työn alla olevia ja luettuja kirjoja? Ihana Enni jakaa meille jälleen sekä uusia että aiempia suosittuja vinkkejään! Enni Oinonen on luokanopettaja ja erityisopettaja, joka jakaa vinkkejä ja inspiraatiota yhdessä kanssamme.

Vinkit ilmestyvät syksyn mittaan – lue Ennin haastattelu sivun alalaidasta!

circle-large-outline-T40
circle-large-outline-O40

Vinkki 1: Lukuhaaste 

Innosta oppilaasi Lukulumon kirjojen pariin neljän viikon lukuhaasteella!

  • Tulosta oppilaillesi lukupassit.
  • Määrittele kuinka monta minuuttia ja kuinka usein oppilaiden on tarkoitus lukea.
    –> Esimerkiksi 15 minuuttia 5 kertaa viikossa.
  • Oppilas suorittaa lukuhaasteen huoltajan valvonnassa. Kun oppilas on suorittanut päivän lukutavoitteen, merkitsee huoltaja sen viikonpäivän kohdalla olevaan timanttiin oman nimikirjoituksensa suorituksen merkiksi.
  • Lukupassin oikeassa reunassa olevaan valkoiseen laatikkoon opettaja tai huoltaja voi kirjoittaa tsemppauksia tai merkintöjä, mikäli oppilas suorittaa lukutavoitteen arkipäivän sijaan viikonloppuna. Laatikkoon voi myös merkitä, mikäli oppilas lukee yli vaaditun ajan.

Lataa materiaali täältä. 

Tapaa opettaja ideoiden takana – Enni Oinonen

Moi Enni! Kertoisitko vähän itsestäsi – kuka olet, missä olet töissä?
Olen Enni Oinonen ja koulutukseltani luokanopettaja ja erityisopettaja. Olen kasvanut ja opiskellut opettajaksi Suomessa. Muutin muutama vuosi sitten Tukholmaan ja työskentelen täällä Upplands Väsbyn ruotsinsuomalaisen koulun erityisopettajana luokilla 0-9.

Instagramissa sinut tunnetaan nimellä enni_ope. Kertoisitko tilistäsi ja ideasta sen takana?
Opiskelin ensin luokanopettajaksi, mutta tarkoitukseni ei ollut päätyä työskentelemään opettajana. Haaveilin työstä oppimateriaalien valmistajana tai myyjänä. Mutkien kautta päädyin kuitenkin luokanopettajaksi ja vieläpä Ruotsiin saakka. Kun sitten opiskelin myös erityisopettajan pätevyyden ja siirryin luokanopettajan tehtävistä erityisopettajaksi, kasvoi tarve tehdä itse enemmän opetusmateriaaleja. Huomasin pian, että tekemistäni materiaaleista oli iloa muillekin opettajille ja heidän oppilailleen. Tuntuu hauskalta olla osa suomalaisten opettajien yhteisöä täältä Ruotsista käsin ja antaa oma panokseni alkuperäiselle ajatukselleni toimia oppimateriaalien parissa.

Koulussanne on käytössä Lukulumon ruotsalainen versio Polyglutt. Mikä on paras vinkkisi Polygluttin käyttöön?

Lukulumo ja Polyglutt sopivat loistavasti monikielisyyden tukemiseen. Haasta oppilaasi kuuntelemaan kirjoja myös muilla kielillä kuin omalla äidinkielellään! Kannustan myös Lukulumon suunnitelmalliseen käyttöön esimerkiksi lukuhaasteiden avulla. Jaan kanssanne myös omat helposti käyttöön otettavat vinkkini.

Keräämme Ennin ihanat vinkit tälle sivulle ja julkaisemme ne myös Lukulumon esiopetus- ja alakouluversion Instagram-tilillä. 

Tilaa uutiskirjeemme!